Tebi draagt met Urban Mining Stones & Paving bij aan duurzaamheid.
De toekomst van duurzaam ondernemen zit vooral in het durven veranderen van productieprocessen en anders kijken naar grondstoffen en afval. TeBi vindt dit ook en draagt met Urban Mining Stones & Paving bij aan duurzaamheid. Openbare ruimte: Afval scheiden gebeurt steeds meer, op het werk en privé. Recycling van materialen om de afvalberg te verkleinen en duurzaam te produceren wordt steeds vaker een voorwaarde, ook bij aanbestedingen voor de openbare ruimte.
Bouwafval:
Gemeenten kampen met grote hoeveelheden afval uit de stad. Ze willen dat zo duurzaam en efficiënt mogelijk hergebruiken. Al langere tijd zijn partijen oude straatklinkers succesvol hergebruikt, maar het overgrote deel van de verouderde bestrating ging direct naar de vuilstort. Dit kan beter en duurzamer: de stad en de directe leefomgeving kunnen het (bouw-)afval leveren om dat te laten recyclen tot grondstof voor betonproductie. Deze vorm van afvalrecycling noemen we Urban Mining. De lokale afvalberg wordt kleiner. Overheid en bedrijven verminderen zo de uitputting van de natuurlijke bronnen. Bovendien stimuleert deze vorm van hergebruik de lokale werkgelegenheid.
Granulaat:
Urban Mining richtte zich in eerste instantie op het hergebruik van grondstoffen uit oude telefoons, apparaten en spaarlampen. Tegenwoordig worden ook oude bestrating en bouw- en sloopafval gerecycled tot een hoogwaardige (secundaire) grondstof: granulaat.
Nieuw: Urban brick
De korrels granulaat worden gebruikt om onder de merknaam Urban Mining Stones&Paving kwalitatief uitstekende betonmaterialen te produceren. In deze serie wordt de Urban brick geproduceerd, een productlijn met betonstraatstenen, opsluitbanden en betontegels. Urban Recycle Stones&Paving draagt met de productie van de Urban Brick direct bij aan duurzaamheid, omdat er veel minder primaire grondstoffen nodig zijn. Duurzame productiemethodes en transport over weg en water zorgen daarnaast voor een lager energieverbruik en er is minder CO2-uitstoot en er komt minder fijnstof vrij bij deze methode. TeBi werkt samen met de Theo Pouw Groep en Excluton GWW aan de ontwikkeling van de Urban Brick.
Urban mining is de volgende stap in onze productontwikkeling. We denken daarmee tegemoet te komen aan de milieu-eisen waar grote opdrachtgevers, zoals gemeenten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars mee te maken hebben. Waar het kan kiezen wij zelf ook voor duurzame oplossingen, zoals met nieuwe zuinige heftrucks en de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak van het kantoor en de showroom. Het is mooi dat we de energie die we verbruiken zelf heel milieuvriendelijk kunnen maken. Duurzaam ondernemen is echt een sport.